FAQ

Keitä te olette?

Olemme vauhdikkaasti kasvava nuorten tekijöiden uudenaikainen tilitoimisto/ohjelmistotalo. Missiomme on tehdä pienyrittäjän elämästä mahdollisimman helppoa. Tarjoamme perinteisten tilitoimistopalveluiden lisäksi varta vasten pienyrittäjien tarpeiden mukaan tehtyjä taloushallinnon ohjelmistoja. Toimintamme kulmakivi on ja tulee aina olemaan mukava ja asiantunteva henkilöstö ja erinomainen asiakaspalvelu.

Tarvitseeko minun tulla käymään toimistollanne?

Voimme hoitaa kaiken täysin etänä, eikä sinun tarvitse välttämättä missään vaiheessa tulla käymään toimistollamme Helsingissä. Mieluusti silti tapaamme asiakkaitamme ja esimerkiksi aloituspalaveri on hyvä pitää joka tapauksessa vaikkapa Skypen tai puhelimen välityksellä.

Miten toimitan kirjanpitoaineiston?

Tarjoamme kaikille asiakkaillemme veloituksetta mobiilisovelluksen (Lemonaid), jonka avulla toimitat helposti ostokuitit ja -laskut. Asiakkaamme saavat veloituksetta käyttöön myös helpon ja tehokkaan laskutusohjelman, joka toimittaa myyntilaskut järjestelmäämme automaattisesti. Tämän lisäksi haemme konekielisen tiliotteen suoraan pankista. Näin ollen asiakkaan tehtäväksi jää ainoastaan kuvata ostokuitit ja -laskut Lemonaidiin sitä mukaa kun niitä syntyy niin me teemme loput!

Mitä pankkitilejä voin käyttää?

Palvelumme toimii kaikkien perinteisten pankkitilien kanssa (esim. OP ja Nordea) sekä uusien digitaalisten pankkitilien kanssa (esim. Holvi ja N26). Voit käyttää yritystoimintasi pyörittämiseen yritystiliä, mutta myös henkilökohtainen “normaali” tili riittää.

Millä perusteella kiinteä kuukausihinta määräytyy?

Kuukausihinta määritellään aina asiakaskohtaisesti ja siihen vaikuttavat mm. yritysmuoto, tositteiden määrä, palkanlaskennan tarve ja esimerkiksi tietyille toimialoille liittyvät erityispiirteet. Kuukausihinta on yrityksen sen hetkiseen toimintaan pohjautuva arvio ja mikäli toiminta kasvaa tai hiljenee, saattaa kirjanpidon hinta muuttua sen mukaisesti.

Mitä veloitatte tilinpäätöksestä ja veroilmoituksesta?

Toiminimille ei lähtökohtaisesti uuden kirjanpitolain myötä tarvitse enää tehdä tilinpäätöstä. Muiden yhtiömuotojen kohdalla kiinteä kuukausihinta sisältää 2 tuntia tilinpäätöstyötä, mikä normaalisti riittää tilinpäätöksen laatimiseen. Veroilmoitus sisältyy kaikilla yhtiömuodoilla kiinteään kuukausihintaan.

Mihin tarvitsen tilitoimistoa?

Kirjanpidon tekemistä säätelee mm. kirjanpitolaki, arvonlisäverolaki, elinkeinoverolaki ja rikoslaki, kirjanpitolautakunnan ja verohallinnon ohjeistukset ja lausunnot, sekä hallinto-oikeuden ratkaisut. Jotta kirjanpito voidaan tehdä kaikilta osilta oikein, pitää kirjanpitäjän hallita ja ylläpitää suurta ja jatkuvasti muuttuvaa tietokokonaisuutta. Olennaista on myös tietää mihin asti lakipykälät venyvät ja mitkä asiat ovat rikoslain kannalta erityisen tärkeitä. Tämä kaikki on haastavaa täysipäiväiselle kirjanpitäkällekin puhumattakaan yritystoimintansa ohessa kirjanpitoa tekevälle yrittäjälle.

Kirjanpidon voi siis toki tehdä itse, mutta suurella todennäköisyydellä se ei mene kaikilta osilta oikein. Olemme käyneet läpi kymmeniä itse tehtyjä kirjanpitoja ja yksikään niistä ei ole täyttänyt kaikkia vaatimuksia. Ongelmat ovat vaihdelleet pienistä vähennysoikeusrikkeistä aina kirjanpitorikoksen ja veropetoksen tunnusmerkit täyttäviin virheisiin.

Jos kirjanpidon kuitenkin tekee itse, menee asioiden selvittelyyn paljon aikaa. Mikäli tälle ajalleen laskee arvoa, tulee kirjanpidon ulkoistaminen yleensä moninkertaisesti halvemmaksi. Kuulemamme mukaan itse tehdyn kirjanpidon kylkiäisenä saa myös valvottuja öitä ja sydämentykytyksiä jo pelkistä verohallinnon lähettämistä kirjeistä.

Oikein tehdyn kirjanpidon lisäksi tilitoimistolta saa paljon muutakin hyödyllistä kuten apua erilaisten yrittäjän velvollisuuksien täyttämiseen, taloushallinnon ohjelmistoja, vinkkejä verovähennyksiin, konsultointia verotukseen ja kirjanpitoon liittyen sekä tietysti erinomaista kahvia aina kun heitä käy moikkaamassa. :)

Voinko tehdä itse kirjanpidon ja ostaa teiltä vain tilinpäätöksen ja veroilmoituksen?

Osa tilitoimistoista tarjoaa palvelua, missä asiakas tekee tilikauden aikana itse kirjanpidon. Tilikauden päätyttyä tilitoimisto tarkastaa kirjanpidon ja tekee sen pohjalta tilinpäätöksen ja veroilmoituksen. Tässä mallissa asiakas tekee suuren osan kirjanpitotyöstä, mutta silti se on harvoin kaikista kustannustehokkain toimintatapa. Kirjanpidon tarkastaminen on työlästä ja virheiden korjaamiseen menee moninkertaisesti aikaa verrattuna siihen, että asiat tehdään kerralla oikein.

Näistä seikoista johtuen tarjoamme vain kokonaisvaltaisia kirjanpitopaketteja, joissa ammattilainen hoitaa kirjanpidon kaikki vaiheet.

Olisiko minun kannattavaa toimia kevytyrittäjänä?

Pientä yritystoimintaa on mahdollista harjoittaa myös ns. kevytyrittäjänä. Tällöin omaa yritystä ei perusteta vaan laskutus tapahtuu kevytyrittäjäpalveluntarjoajan kautta, joka hoitaa lakisääteiset velvollisuudet ja ottaa palveluaan vastaan yrittäjän myynneistä provision.

Kevytyrittäjyyden etuna on yleisesti pidetty sen helppoutta. Nykyään kuitenkin esim. toiminimen perustaminen käy vartissa ja tilitoimiston avulla lakisääteiset velvollisuudet ja kirjanpito hoituvat käytännössä itsestään. Nykyaikaisilla välineillä myös laskutus ja mahdollisten kuittien toimitus on tehty erittäin helpoksi.

Kevytyrittäjänä ei pysty hyödyntämään arvonlisäveron alarajahuojennusta. Alarajahuojennus on tilikauden loputtua maksettava yritystuki, joka voi olla jopa 2700 euroa. Kevytyrittäjä ei myöskään saa kaikkia mahdollisia laite- työtarve- yms. kuluja hyödynnettyä ja joutuvat näin ollen maksamaan korkeampaa tuloveroa. Tämän lisäksi palveluntarjoaja ottaa kaikista yrittäjän myynneistä keskimäärin noin 5% provision. Näistä seikoista johtuen kevytyrittäminen on käytännössä aina huomattavasti kalliimpaa kuin tavanomainen yrittäminen.

Mikäli yritykselle on tarvetta vain hetkellisesti, saattaa kevytyrittäjyys olla kannattava vaihtoehto. Kaikissa muissa tapauksissa perinteinen yrittäjyys nykyaikaisilla välineillä lienee kuitenkin järkevämpi vaihtoehto.

Voitteko auttaa yritykseni perustamisessa?

Autamme mieluusti yrityksen perustamisessa ja yritysmuodon valinnassa. Voimme itseasiassa hoitaa kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät asiat kerralla vaikkapa aloituspalaverin yhteydessä. Myös yritysmuodon muutokset ja lopettamiset onnistuvat helposti kauttamme.